Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Avtal klart om Nagorno-Karabach Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Avtal klart om Nagorno-Karabach

Uppdaterad
Publicerad

Armeninen, Azerbajdzjan och Ryssland har skrivit under ett avtal om att avsluta striderna om utbrytarregionen Nagorno-Karabach.

Det uppger såväl Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan som Rysslands president Vladimir Putin.

Pasjinjan skriver i ett meddelande på Facebook att avtalet är ”oerhört smärtsamt för mig personligen och för vårt folk” men att beslutet togs efter en analys av det aktuella läget i de pågående striderna och att ”detta är den bästa lösningen”.

Bara någon timme efter det att avtalet skrivits under samlades tusentals demonstranter utanför den armeniska regeringens säte i huvudstaden Jerevan. Ögonvittnen uppger för nyhetsbyrån AFP att några hundra av dem stormade regeringsbyggnaden, krossade rutor och förstörde flera kontor.

Ryska fredsstyrkor

Avtalet trädde i kraft efter midnatt natten mot tisdag lokal tid. Enligt Putin – vars Ryssland har en militär pakt med Armenien – innebär det nya avtalet totalt eldupphör i den omstridda regionen.

Avtalet skulle, om det hålls, få slut på en sex veckor lång väpnad konflikt. Mellan 1 000 och 1 200 människor har bekräftats döda på grund av konflikten, men antalet dödsoffer tros vara högre.

Det ryska försvarsdepartementet uppger i ett separat uttalande att landet ska skicka 1 960 personer som en fredsbevarande styrka till regionen. Azerbajdzjans president Ilham Aliyev uppger att även Turkiet – som stöder Azerbajdzjan – kommer att delta i det fredsbevarande uppdraget.

Under måndagen bekräftade det Armenienstödda styret i Nagorno-Karabach förlusten av den strategiskt viktiga orten Sjusja, efter att till en början ha förnekat det.

Aliyev utropade nyheten redan på söndagen, varpå folkmassor samlades på gatorna i den azeriska huvudstaden Baku och viftade med flaggor.

Sjusja ligger på en höjd ovanför den största orten Stepanakert och azeriska styrkor uppgavs ha siktet inställt på den.

Rysk helikopter sköts ner

Tidigare under måndagskvällen uppgav ryska och armeniska myndigheter att en rysk militärhelikopter hade skjutits ned i Armenien, i närheten av orten Jerash, som ligger nära gränsen till den azeriska exklaven Nachitjevan.

Strax efter det att nedskjutningen tillkännagivits klev Azerbajdzjan fram och tog på sig ansvaret. Landets utrikesdepartement uppger att det skedde av misstag och förde på kvällen fram en ursäkt till Ryssland med erbjudande om ekonomisk gottgörelse.

Två personer dödades och en skadades i nedskjutningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer