Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder när iranska republikens grundares barndomshem står i lågor. Foto: AFP

Ayatollah Khomeinis barndomshem sattes i brand

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter i Iran har har satt eld på den iranska regimens första högsta ledare, Ayatollah Ruhollah Khomeinis, barndomshem. I videoklipp verifierade av Reuters ser man demonstranter utanför den brinnande byggnaden.

Videoklipp som cirkulerar på sociala medier visar ett brinnande hus i staden Khomein, i västra Markaziprovinsen i centrala Iran. Huset ska tillhöra Ayatollah Ruhollah Khomeini, grundaren och den första ledaren av den Islamiska republiken Iran.

Flera mediebyråer har verifierat videoklippen och uppgifterna om Khomeinis brinnande hus, men de iranska statliga medierna förnekar att någon attack ska ha skett mot den religiösa ledarens barndomshem.

Protester i Iran

Föddes i huset

Ayatollah Ruhollah Khomeini ska ha fötts vid sekelskiftet i huset som ligger i staden Khomein, som han fick sitt efternamn ifrån. Huset är i dag ett museum till minne av hans arv.

Ruhollah Khomeini var den islamiska republikens grundare och första ledare. År 1989 dog han, varefter hans efterföljare ayatollah Ali Khamenei  tog över makten som den islamiska republikens andra ledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet