Bilden på den döde treårige syriske pojken som spolades upp på en strand i Turkiet har blivit en symbol för flyktingkrisen. Foto: TT

Alan, 3, begravd i Kobane i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen begravdes den treårige Alan, hans bror och mamma i Kobane i Syrien nära gränsen till Turkiet.

De tre kistorna flögs från Istanbul till Kobane under morgonen.  Med på planet fanns pappan Abdullah Kurdi och hans bror.

I Kobane väntade sedan ett följe på hundratals personer där en traditionell begravning hölls.

Pappan höll tal

I ett tal vid den turkisk-syriska gränsen sade Kurdi att han hoppades att de tre familjemedlemmarnas död skulle bli en väckarklocka för arabstaterna att hjälpa de syriska flyktingarna.

– Jag vill att arabiska regeringar ska se vad som hände mina barn och att det ska få dem att hjälpa människor, skriver Reuters.

Sköljdes upp på strand

Alan dog tillsammans med sin fem år äldre bror Galip och deras mamma Rehan, 27. Hela familjen ska ha flytt från Damaskus i slutet av 2001 till en by utanför Kobane. När staden ockuperades av terrororganisationen IS tog de sig över gränsen till Turkiet skriver BBC. Flytktingreglerna i Turkiet tillät dem inte att lämna de läger som finns eftersom de saknade pass och därmed tillåter inte heller myndigheterna att de lämnar landet. Familjen Kurdi försökte få inrese tillstånd till Kanada där de har släktingar men ansökan avslogt då den var inkomplett.  Familjen hade gjort tre tidigare försök att lämna Turkiet berättar familjemedlemmar för BBC innan de tog sig till Izmir för att försöka ta sig till Kos.

Deras båt, med 23 personer ombord, förliste utanför Turkiets kust och Alans kropp hittades på en strand i Bodrum. Tolv syriska flyktingar dog totalt.

Bilden på den livlösa Alan som spridits som en löpeld världen över har blivit en symbol för den flyktingtragedi som pågår just nu.

Vi har ändrat stavningen på pojkens förnamn. Enligt anhöriga till familjen ska namnet vara Alan Kurdi, vilket är den kurdiska stavningen av namnet. Den tidigare skrivningen, Aylan, härrörde från de turkiska myndigheter som registrerade familjen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet