Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Journalisten Rasmus Canbäck svarar på tre frågor om Nagorno-Karabach situationen. Foto: SVT

Azerbajdzjan utropar seger i Nagorno-Karabach

Uppdaterad
Publicerad

Azerbajdzjans president Ilham Aliyev uppger att hans land nu återtagit kontrollen över utbrytarregionen Nagorno-Karabach, efter att ha inlett en militäroffensiv mot armeniska styrkor.

– Illegala armeniska enheter har accepterat våra villkor och börjat överlämna sina vapen, hävdade presidenten under ett tv-sänt tal på onsdagskvällen.

Det var på tisdagen som azeriska styrkor började beskjuta regionen efter en längre tids spänningar, något som beskrevs som en antiterroroperation. På onsdagen nåddes en överenskommelse mellan sidorna om vapenvila, där armeniska separatister lovade att lägga ned sina vapen.

Senare på kvällen hävdade Azerbajdzjans president Ilham Aliyev i ett tv-sänt tal att de armeniska separatisterna nu lämnar Nagorno-Karabach, och att Azerbajdzjan därmed återtagit kontrollen över regionen.

– Illegala armeniska enheter har startat processen att dra sig tillbaka från sina positioner. De har accepterat våra villkor och börjat överlämna sina vapen, sa Aliyev.

I samma tal erbjöd presidenten de etniska armenierna i utbrytarregionen och även i angränsande Armenien möjligheter till samarbete, försoning och gemensam utveckling, rapporterar Reuters.

Aliyev: Inget emot armeniska befolkningen

Enligt Aliyev har Azerbajdzjan inget emot Karabachs armeniska befolkning som han kallar för ”våra medborgare”, utan bara deras ”kriminella junta”.

Hans ord syftade till Armeniens premiärminister Nikol Pashinyans tidigare anklagelser om att Baku planerade en etnisk rensning av Karabach-armenier i regionen.

Armeniska tjänstemän har rapporterat att minst 32 personer har dödats i attacken, inklusive sju civila, och ytterligare 200 personer har skadats. Men enligt en separatistisk armenisk människorättstjänsteman dödades minst 200 människor och mer än 400 skadades. Siffrorna har inte kunnat verifieras.

På torsdagen ska ”integrationssamtal” inledas enligt båda parter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.