Foto: Reuters/Trump Baby

Baby-Trump får klartecken – ska flyga över London under Trumps besök

Uppdaterad
Publicerad

En enorm ballong föreställande Donald Trump som bebis ska flyga över London under presidentens besök i juli.

Den 13 juli kommer USA:s president Donald Trump att träffa Storbritanniens premiärminister Theresa May i London.

Då planerar en grupp aktivister som samlats under namnet ”Trump Baby” flyga en stor ballong som föreställer den amerikanska presidenten som bebis över staden. Gruppen uppger att de vill protestera mot Trumps kvinnosyn, migrationspolitik samt vad de beskriver som ”hotet [som Trump utgör] mot världsfreden”.

Stadens borgmästare Sadiq Khan var först tveksam till att låta ballongen flyga över parlamentet, men efter en namninsamling ångrade han sig. Över 1 000 personer har hjälpt till att samla in pengar till projektet.

Det finns dock kritiker mot Trumpballongen. En annan aktivist har samlat in pengar till en motkampanj mot borgmästaren, med mål att flyga en ”Khan Baby” över London.

Kommer inte överens

Khan och Trump har tidigare framfört kritik mot varandra.

Under den amerikanska valkampanjen i maj 2016 sa Trump att den muslimske borgmästaren Khan skulle kunna vara ett undantag” från det planerade muslimska inreseförbudet. Det accepterade inte Khan.

Efter det att Trump kom till makten och införde ett inreseförbud beskrev Khan det som ”skamligt och grymt”.

Khan ställde sig emot ett statsbesök

I juni förra året anklagade presidenten Khan för att inte ta terrordåden i London på allvar på Twitter. Något som Khan sa var en misstolkning av sitt uttalande.

Det slutade med att Khan sa till Channel 4 News att han inte tyckte att Trump skulle få komma på statsbesök till England.

– Jag tycker inte att vi ska rulla ut röda matten till USA:s president under dessa omständigheter. Hans politik går emot allt som vi står för, sa han.

Trump kommer på arbetsbesök, inte statsbesök

Det blir inget statsbesök för Trump i England nu i veckan, utan ett mindre högtidligt arbetsbesök. På grund av flera demonstrationer blir det även ett av de största polispådragen i landet sedan upploppen i 2011, enligt The Guardian.

Se mer i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer