Foto: Niclas Berglund/SVT

”Backa, backa!” – Här hamnar SVT:s team i skottlinjen

Publicerad

SVT:s utsända i Kirkuk hamnar mitt i gatustriderna. Samtidigt som tusentals civila flytt från våldet i oljestaden.

Tusentals civila har flytt från Kirkuk efter att irakiska elitstyrkor tagit kontroll över stora delar av staden. Stridsvagnar med irakiska flaggor patrullerar i centrala Kirkuk där det just nu är lugnt, berättar SVT:s korrespondent Stefan Åsberg. Så var det inte tidigare under dagen:

– Jag och fotograf Niclas Berglund kom åkande i en bil när vi plötsligt kom ikapp några män i civila kläder som sköt mot irakierna med automatvapen. När stridsvagnarna sköt tillbaka hamnade vi nästan i skottlinjen och fick fly.

”Vi vet inte vad som hände männen”

Det som gjorde situationen farlig var enligt Stefan Åsberg att det var oorganiserade civila som stod för motståndet mot den irakiska armén. Att hålla sig borta från de kurdiska militärposteringarna hade varit enkelt, men nu blev det kaos och omöjligt att veta vilken gata som var farlig och vilken som inte var det.

– Vi vet inte vad som hände med männen som sköt mot irakierna, men skottlossningen fortsatte hela tiden när vi försökte köra ut från området.

Hur mår ni nu?

– Det är lugnt. I den här delen av världen  finns många människor som har det betydligt värre än vad vi har det. Vi ville ju åka hit för att skildra händelserna, och nu i kväll är det helt lugnt i Kirkuk. De irakiska myndigheterna säger att alla skolor och myndigheter ska hålla öppet som vanligt i morgon och man uppmanar människor som flytt att komma tillbaka. Det ska vara säkert även för kurder återvända, säger man.

Se reportaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spänningar i Kirkuk

Mer i ämnet