Människorna dansade och sjöng sånger på gatorna. Foto: Niclas Berglund

SVT på plats i Kirkuk: Står soldater i nästan varje hörn

Publicerad

Ett stort firande bland araber och turkmener är igång i Kirkuk efter att den irakiska armén tagit tillbaka staden. SVT Nyheters team Stefan Åsberg och Niclas Berglund är på plats.

Hur har stämningen varit i Kirkuk det senaste dygnet?

Det har inte varit några sammandrabbningar, däremot var det ett stort firande bland araber och turkmener. De har klippt sönder de kurdiska flaggorna i staden och ersatt dem med den irakiska flaggan istället.

Spänningar i Kirkuk

Den militära närvaron väldigt omfattande. Det står irakiska soldater i nästan varje gatuhörn och på alla viktiga platser. Så småningom kommer polisen att ta över ansvaret.

Kirkuks gator var öronbedövande idag, och den irakiska flaggad var vajade i skyn bland de glada som firade att staden återtagits av irakiska armen. Foto: Niclas Berglund

Hur har kurderna det?

De är misstänksamma och rädda för att de kommer att bli illa behandlade av det shiamuslimska styret i staden. Många återvände i dag ändå, eftersom man har sina hem och allt man äger i Kirkuk. Lika snabbt som alla lämnade staden igår, lika snabbt åker man tillbaka. Det är jätteköer in till Kirkuk.

Den kurdiska flaggan rivs bryskt ner från en lyktstolpe, och slängdes mot marken. Foto: Niclas Berglund

Det nya lokala styret höll en presskonferens där det påstods att man gör allt man kan för att värna om alla folkgrupper och att Kirkuk ska bli en stad för alla. På gatorna känns detta mer som en politisk konstruktion. Att folk drar ner de kurdiska flaggorna visar vilka djupa motsättningar det finns mellan grupperna.

Trafiken stod stilla i stadskärnan, de firande tutade och kramade varandra, alla på torget i centrala Kirkuk ville fira. Foto: Niclas Berglund

Hur väntat var det att kurderna skulle lämna staden så snabbt i går?

Det var en reaktion som många trodde skulle inträffa. Det finns en stor spänning mellan dessa grupper och när dramatiska saker sker, och man står inför ett krigshot efter att ha tagit sig igenom tre år med Islamiska staten, då är man väldigt rädd. Många valde därför det säkraste alternativet: Att ta sig ut från staden.

I dag började Kirkuk försiktigt känna på den nya vardagen, under Bagdads styre. Foto: Niclas Berglund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spänningar i Kirkuk

Mer i ämnet