Bahamaner i Freeport på Grand Bahama förbereder sig för orkanen Dorians ankomst. Foto: Ramon Espinosa/AP/TT

Bahamas förbereder sig inför orkanen Dorian

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Dorian fortsätter att röra sig mot Bahamas. Myndigheterna vädjar till invånare i nordvästra delarna av ö-riket att omgående sätta sig i säkerhet.

– Dorian kommer nu under en lång period att skapa stora vågor längs den norra kusten av Grand Bahama samt den norra och östra kusten av Abaco, säger Jeffery Simmons, biträdande chef för Bahamas vädermyndighet.

– Vi ber invånarna i dessa områden att lämna kusten, vi väntar oss stormvågor på upp till fyra och en halv meter, fortsätter Simmons.

Räddningsarbetare ”kommer inte att kunna förflytta sig vid vindar på 65 eller 70 meter per sekund …så de personer som vill lämna rekommenderar jag att de gör det nu” påpekar Bahamas premiärminister Hubert Minnis.

Väntas inte nå Florida

Enligt prognoser kan ovädret komma att passera den amerikanska delstaten Florida utan att nå land.

I USA-delstaten South Carolina har man däremot, liksom i Georgia och Florida tidigare i veckan, utlyst nödläge inför orkanens ankomst som förutspås till början av nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.