De kidnappade skolflickorna visas upp av Boko Haram. Foto: TT

Bakgrund – Boko Haram

Uppdaterad
Publicerad

Skräcken för den islamistiska terrorgruppen Boko Haram ligger som en mörk skugga över norra Nigeria. De kallas för den osynliga sekten, därför att dess medlemmar kan finnas överallt. Tusentals har dödats och 1,5 miljoner har tvingats fly undan Boko Harams terror.

Boko Haram bildades 2002 av Mohammed Yusuf som byggde upp ett religiöst centrum med moské och islamistisk skola i Maiduguri i nordöstra Nigeria. Målet var att införa vad gruppen kallar en islamisk stat i Nigeria.

Rörelsen tog till vapen 2009 och är nu en beväpnad jihadistisk organisation. Inom islam innebär jihad framförallt självrannsakan och striden mot frestelsen och det förbjudna (haram), med strävan efter att vara så rättfärdig som möjligt och följa religionen islam.

Boko Haram

Gruppen motsätter sig vad man kallar västerländsk ”omoral”, särskilt inom sexualitetens område, och ser Nigerias omfattande korruption och kriminalitet som en effekt av västerländskt inflytande och av icke-islamsk utbildning.

Man kräver att muslimska sharialagar och islamiska skolor ska införas i hela Nigeria, och har som mål att störta landets sekulära regering.

Ny hårdför ledare

Över 700 människor miste livet i samband med att islamistgruppen attackerade myndighetsbyggnader i staden Maiduguri i nordöstra Nigeria i juli 2009.

Boko Harams grundare och dåvarande ledare, Muhammed Yusuf, greps i samband med oroligheterna och sköts till döds av polis. Efter händelserna i Maiduguri 2009 förklarade Nigerias militär Boko Haram för besegrade. Men gruppen omorganiserade sig under sin nye ledare Abubakar Shekau, som är betydligt hårdförare än sin föregångare.

Den 14 april 2014 angreps en flickskola i Chibok i nordöstra Nigeria. 276 flickor fördes bort, men ett 50-tal lyckades undkomma. I videon hävdar Boko Haram att skolflickorna konverterat till islam och gifts bort.

I juni fördes ytterligare över 60 flickor och kvinnor bort från flera byar, de lyckades dock fly på egen hand.

1,5 miljoner på flykt

En global proteströrelse mot kidnappningarna #BringBackOurGirls har vuxit fram. Bland dem som uttalat sig finns Nelson Mandelas änka Graça Machel och den pakistanska skolflickan och fredspristagaren Malala Yousafzai.

Attackerna som tillskrivs Boko Haram avlöser varandra. Gruppen utför bombattentat riktade mot mot huvudsakligen kristna, politiker och regeringsstyrko, tusentals människor har drabbats när terrorgruppen bränt ner mängder av hus och raderat ut hela byar från kartan.

Totalt har 1,5 miljoner människor tvingats fly undan Boko Haram enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Förra året beräknas 3.000 människor ha dödats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boko Haram

Mer i ämnet