Så uppstod inbördeskriget i Etiopien

Uppdaterad
Publicerad

Inbördeskriget i Etiopien har pågått sedan november 2020. På ena sidan står regeringen med premiärministern som tillhör folkgruppen Oromo. På andra sidan regionen Tigray som tidigare styrt Etiopien i decennier.

Kriget började då Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) attackerade en etiopisk miltärbas i Tigray. Regeringsstyrkor inledde därefter en offensiv mot Tigray.

I somras återtog TPLF kontrollen över regionhuvudstaden Mekele.

Själva konflikten i Etiopien är komplex och har sin grund i olika folkgrupper där regionen Tigray tidigare styrt landet i decennier. Abiy Ahmed, bakgrund i folkgrupperna Oromo och Amhara, blev president 2018 och de senaste åren har det blivit oroligare i landet.

Det senaste året har även den egna folkgruppen kritiserat honom, dessutom har TPLF allierat sig med milisgruppen Oromos befrielsearme (Ola), vilket stärkt TPLF:s position utanför Tigray.

Larm om krigsförbrytelser

FN har flera gånger slagit larm om möjliga krigsförbrytelser och människorättsbrott i konflikten. Tusentals människor har dödats, miljontals har tvingats på flykt, och inbördeskriget har lett till en utbredd hungersnöd.

I videon ovan får du en snabb bakgrund till konflikten i Etiopien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.