Förödelse i Tigrayregionens huvudstad Mekele den 20 augusti. Foto: AP/TT

USA skickar hem ambassadpersonal från Addis

Publicerad

USA:s ambassad i Etiopien har godkänt att all personal som inte är absolut nödvändig tillåts lämna landet tillsammans med sina familjer, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till beskickningens webbplats.

Tidigare i veckan konstaterade USA att man är ”djupt bekymrad” av det upptrappade våldet i Etiopien, som nyligen utlyst undantagstillstånd efter det att styrkor från Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) avancerat i riktning mot huvudstaden Addis Abeba. Premiärminister Abiy Ahmed, som tilldelades Nobels fredspris 2019, har svarat med en rad svavelosande Facebookinlägg, där han lovar att krossa de tigreanska styrkorna.

Inbördeskriget i norra Etiopien har pågått sedan november 2020, då regeringsstyrkor inledde en offensiv mot Tigray och TPLF-styrkorna. I somras återtog TPLF kontrollen över regionhuvudstaden Mekele.

FN har flera gånger slagit larm om möjliga krigsförbrytelser och människorättsbrott i konflikten, som lett till en utbredd hungersnöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.