Två Tigrayrebeller patrullerar i staden Hawzen i Etiopien. Arkivbild. Foto: TT

Tigray-rebeller avancerar mot Etiopiens huvudstad

Publicerad

Tigrayrebellerna, TPLF, tar alltmer mark i de häftiga striderna med de etiopiska regeringsstyrkorna. Enligt TPLF har man nu tagit två strategiskt viktiga städer på vägen som leder till huvudstaden Addis Abeba. Och nu uppmanar Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed alla med vapen att ansluta till kriget.

På söndagen meddelade TPLF att man intagit de två städerna Dese och Kombolcha i Amhararegionen. Det betyder att rebellstyrkorna är mindre än 40 mil från huvudstaden Addis Abeba. Styrkor från Oromoregionen som lierat sig med TPLF påstår att man är ännu närmare huvudstaden. 

En alltmer pressad premiärminister Abiy Ahmed uppmanar nu i en postning på Facebook alla människor att:

– Försvara sig, slå tillbaka och begrava terroristerna i TPLF med vilka vapen och resurser de har till sitt förfogande.

Abiy Ahmed sa också att regeringsstyrkorna slåss på fyra fronter mot rebellerna, men regeringen förnekar samtidigt rebellernas framgångar.

Humanitär katastrof

Konflikten i Tigray bröt ut i november förra året och Nobels fredspristagare Abiy Ahmed utlovade då en snabb seger, men nu ett år senare syns ännu inget slut på konflikten. Istället har rapporter om massakrer, våldtäkter och en katastrofal humanitär situation präglat konflikten. 

Minst 400 000 människor lever under svältliknande förutsättningar i Tigray, enligt FN. FN har ställt in flygningar till Tigrays huvudstad Mekele och sedan den 18 oktober har inga lastbilar med nödhjälp kunnat nå regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.