Etiopiska styrkor har inlett en offensiv mot rebellerna i Tigray. Arkivbild. Foto: Ben Curtis/TT

Etiopiska armén i massiv offensiv i Tigray

Publicerad

Etiopiska regeringsstyrkor har inlett en omfattande offensiv på flera fronter. Detta enligt Tigray-rebellernas talesperson Getachew Reda. Det innebär att den vapenvila som den etiopiske premiärministern Abiy Ahmed utlyste i juni definitivt är bruten.

Sent förra veckan kom uppgifter om intensiva bombningar av Tigrayrebellernas, TPLF, styrkor. Och nu tycks nästa fas ha inletts. Anfallet ska vara koordinerat och genomförs på flera fronter med stöd av andra väpnade grupper från grannregionen Amhara.

I TPLF:s pressmeddelande heter det att ”hundratusentals” har gått till anfall understödda av stridsflygplan, pansarvagnar och drönarbomber. Ännu har ingen bekräftelse kommit från den etiopiska regeringen om offensiven.

Rapporter om övergrepp

Stridigheterna som inleddes i november förra året har slagit hårt mot civilbefolkningen i Tigray. Vägar är blockerade och hjälpsändningar når inte fram. Enligt FN lever 350 000 människor på svältgränsen och ytterligare två miljoner är i riskzonen.

Flera rapporter om rena massakrer och övergrepp har präglat konlikten i Tigray, något SVT Nyheter tidigare rapporterat om.

Premiärminister Abiy Ahmed som tog emot Nobels Fredspris 2019 har kommit under allt starkare internationell tryck på grund av den humanitära situationen i Tigray. Konflikten riskerar också att destabilisera det politiska läget i Etiopien, som sedan länge plågats av oro mellan olika folkgrupper.

Grannlandet Eritrea har lierat sig med den etiopiska regeringen och har deltagit i stridigheterna i Tigray och i förlängningen hotar konflikten stabiliteten på hela Afrikas horn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.