Arkivfoto från 7 maj. Foto: Ben Curtis/AP/TT

Skifte i Tigray – etiopisk vapenvila utlyst

Uppdaterad
Publicerad

En väpnad gren av Tigreanska folkets befrielsefront har tagit sig in i den etiopiska regionen Tigrays huvudstad Mekele och tvingat interimsregeringen på flykt.

Samtidigt förklarar Etiopien ensidig vapenvila i Tigray.

”Vi har tagit kontroll över Mekele”, säger Getachew Reda som är talesperson för TPLF till Reuters.

Uttalanden kommer också från TDF (Tigray defence force), den väpnade gruppen till Tigreanska folkets befrielsefront TDLF, om att gruppen tagit makten i Tigrays regionala huvudstad.

Samtidigt kommer uppgifter om att interimsregeringen i den krigshärjade regionen, som var tillsatt av centralregeringen i Etiopien, flytt sina poster.

Segerskott och fyrverkerier skjuts på gatorna, enligt flera källor till AFP och Reuters.

”Alla har lämnat. De sista flydde i eftermiddags. Regionen har inget styre”, sade en källa till AFP.

Ensidig vapenvila

Uppgifterna om maktövertagande i Mekele kommer bara minuter innan den etiopiska regeringen säger sig ha godtagit en ensidig vapenvila i Tigrayregionen. Uppgiften kom i ett officiellt uttalande från den federala regeringen i Addis Abeba.

Etiopien ”tvingas tänka om”

– Jag tror inte att den etiopiska armén har haft full kontroll över vad som pågått i regionen, säger Liisa Laakso, seniorforskare vid Nordiska Afrikainstitutet, och hänvisar till uppgifterna om särskild grymhet riktad mot civilbefolkningen och humanitära hjälparbetare.

Förra veckan dödades minst 60 personer i ett flyganfall mot en marknad i staden Togoga, som enligt Etiopiens militär riktades mot stridande styrkor utklädda till civila. Attacken möttes av ett internationellt fördömande och kritik från bland annat FN:s generalsekreterare António Guterres.

Den nu avsatta interimsregeringen i Tigray sökte vapenvila förra veckan, men fick inte gehör från centralmakten i Etiopien förrän nu.

TDF-offensiven ska ha inletts förra veckan, då det etiopiska valet genomfördes. Enligt BBC tog TDF då kontroll över flera städer. Etiopiens militär bekräftade då att stridigheter pågått, men förnekade att motståndaren tagit kontroll över några områden.

Säkerhetsrådet nästa

USA, Irland och Storbritannien begär krismöte i FN:s säkerhetsråd till följd av utvecklingen i Tigray i Etiopien, uppger diplomatiska källor.

Fakta: Tigray

Regionen Tigray ligger i Etiopiens norra delar och befolkningen utgör omkring sex procent av landets 109 miljoner invånare. Regionen utgjorde tillsammans med regionen Afar och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.

Huvudstad är Mekele.

Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistu Haile Mariams regim 1991 utgjordes av tigreaner, vilka sedan kom att dominera den etiopiska politiken. Men deras inflytande har minskat under premiärminister Abiy Ahmeds styre sedan 2018 och i slutet av förra året lämnade partiet TPLF, som domineras av tigreaner, den styrande koalitionen.

Spänningarna resulterade i november i en fullskalig väpnad konflikt, då federal militär gick in i Tigray för att bekämpa TPLF:s regionala styrkor. Konflikten pågår fortfarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.