Getachew Reda, rådgivare och talesperson för TPLF, är en av de mest eftersökta personerna i landet. Foto: SVT

Exklusiv intervju med rebelledare i Etiopien inför intensiv strid

Uppdaterad
Publicerad

Från Tigray i norra Etiopien rapporteras nu om allt intensivare strider efter valet i måndags. Och rebeller från det tidigare maktpartiet TPLF uppger att dom tagit över flera viktiga städer. Vår reporter fick en exklusiv intervju med en av TPLF:s ledare strax innan deras offensiv inleddes. 

Kriget i den etiopiska provinsen Tigray fick sin början i november 2020 och har nu pågått i över sju månader.

– Vi strider mot fiender som inte drar sig för något för att krossa det tigreanska folket, säger Getachew Reda, talesperson för TPLF.

Men på utrikesministeriet i huvudstaden Addis Abeba ser man rött om konflikten i Tigray kallas för krig.

– Vi kallar det inte för ett krig. Vi kallar det för en brottsbekämpningsoperation. Om någon bryter mot landets lagar måste de ställas inför rätta, säger Dina Mufti, talesperson, Etiopiens utrikesministerium.

Se reportaget där SVT:s utsända träffar rebelledaren för TPLF men också 20-åriga Thereras Tsega Berhan som lämnade sina studier för strida för rebellerna.

– Jag har inget emot att offra livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.