Baksidan av det japanska undret – Kenichi jobbade ihjäl sig

Uppdaterad
Publicerad

Japaner är kända för sin goda arbetsmoral. De arbetar hårt och effektivt. Och mycket. Men för några blir det för mycket. Kenichi Uchiro jobbade bokstavligt talat ihjäl sig.

Kvalitetscirklar och medarbetaransvar. Många av nymodigheterna på svenska arbetsplatser har sitt ursprung hos den japanska biljätten Toyota. Myntets baksida är att anställda tvingas jobba över för att hinna med allt extraarbete, i vissa fall så mycket att de stupar. Karoshi, död genom överarbete, är ett växande problem i Japan.

Kenichi Uchino var kvalitetsansvarig på en av fabrikerna i Toyota City. En dag år 2002 kollapsade han på jobbet, med hjärtstillestånd.

Hundratals timmar övertid

Anläggningen där han jobbade hade inkörningsproblem. Som kvalitetsansvarig kunde han inte gå hem innan problemen var lösta.

Halvåret innan Uchino dog jobbade han aldrig mindre än 100 timmar övertid per månad.

Hans hustru Hiroko berättar om hur han ägnade allt mer tid åt arbetet.

-Från början såg han fram emot att komma hem och äta middag med barnen. Men efter hand fick han svårare att hinna med det. Då brukade han försöka hinna med att bada dem, men det blev också svårt att hinna med.

Alla var oroliga för honom, och till slut...

Föll ihop

Hiroko har svårt att få rösten att bära när hon berättar om makens sista dag, och om hur han föll ihop på sitt kontor. Kenichi Uchino blev 34 år gammal.

-Självklart diskuterade vi många gånger om det gick att ändra hans arbetstider. Men varje gång svarade han att de inte gick att göra något åt. ”Bara ett tag till”, brukade han säga. ”Står vi ut lite till blir det bättre”, säger hans hustru.

Till det japanska arbetslivet hör ofta olika former av ofta obetalt extraarbete efter ordinarie arbetstids slut, kvalitetscirklar och annat.

Tar flera år

Det första fallet av karoshi inträffade i Japan för över 40 år sedan.

Sedan dess har tiotusentals unga män och kvinnor bokstavlkigen jobbat ihjäl sig. Men kraven för att få ett plötsligt dödsfall klassat som karoshi, och därmed få rätt till ersättning till de efterlevande, är svåra att uppfylla. Det kan bli flera och långa rättegångar och uppvaktningar hos myndigheter.

I Kenichi Uchiros fall tog det nästan sex år innan frågan var slutligt avgjord.

Advokaten Kazunari Tamaki har engagerat sig i frågan

-Företagen erbjuder både fysiska och psykoiska hälsokontroller. Men samtidigt kräver de att personalen arbetar mer och mer. Så man försöker inte lösa grundproblemet eller dess orsaker. Allting blir bara sämre för arbetstagarna, säger Tamaki.

Ansvarsfulla

Hiroko Uchino bidrar med en del av bakgrunden.

-Japaner i allmänhet, som min man, tar sitt arbete på mycket stort allvar. Japaner är både ansvarsfulla och noggranna. Den sortens personlighet är uppskattad i Japan. Men det innebär att människor utsätts för alldeles för stor belastning. Att mista livet av den orsaken är helt meningslöst, säger Hiroko Uchino.

Reporter Jon Thunqvist

Webb Torbjörn Jacobsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.