Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tomas Thorén, korrespondent i Turkiet, om förväntningarna inför mötet. Foto: SVT

Balansgång för EU-ledare hos Erdogan

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagseftermiddagen väntar ett möte mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och EU:s toppduo Charles Michel och Ursula von der Leyen med förhoppningen att förbättra samarbetet mellan parterna. Samtidigt finns en del tvistefrågor gällande bland annat hur Turkiet hanterar mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet.

”EU är redo att föra diskussioner med Turkiet på ett gradvist, proportionellt och reversibelt sätt för att förbättra samarbete”, konstaterades i ett gemensamt uttalande från EU-ländernas stats- och regeringschefer efter det senaste webbtoppmötet, i slutet av mars.

I praktiken handlar det nu framför allt om att försöka reda ut hur ett fortsatt migrationssamarbete kan se ut. EU har sedan 2016 skickat över miljardbelopp för att stötta omhändertagandet av syriska flyktingar i Turkiet, mot att Turkiet i gengäld agerar mot smugglandet av flyktingar och migranter in i EU. Nu hoppas EU på ett bredare avtal, med ökat stöd även till Jordanien, Libanon och andra delar av området.

Samtidigt finns en rad tvisteämnen i EU:s relation med Turkiet, inte minst kring turkiskt letande efter gas och olja utanför Cypern och hur Turkiet sköter sig när det gäller mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet.

Michel och von der Leyen träffar Erdogan i huvudstaden Ankara under tisdagseftermiddagen.
 

Hör Tomas Thorén, SVT:s korrespondent i Turkiet, om dagens möte, i klippet från Morgonstudion ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.