Foto: MUSTAFA KAMACI / TT

Erdogan vill förbättra relationen till EU

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill förbättra relationerna med EU.

– Vi är redo att få upp relationen på banan igen, vi förväntar oss att våra europeiska vänner visar samma goda vilja, säger Erdogan under ett videomöte med EU-ambassadörer.

Efter ett år av ökade spänningar skickar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan nu ut signaler om att han vill förbättra relationen med EU, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Turkiets hårdföra politik kring östra Medelhavet, i Libyen och i delar av Mellanöstern har lett till speciellt frostiga band till Frankrike och Grekland.

Men nu är tonen mer försonlig.

– Vi är redo att få upp relationen på banan igen, vi förväntar oss att våra europeiska vänner visar samma goda vilja, säger Erdogan under ett videomöte med EU-ambassadörer.

Nya samtal med Grekland

Under veckan har Turkiet och Grekland enats om ett förklarande möte för att diskutera den omdiskuterade gränsen i Medelhavet, rapporterar Politico. Mötet blir det första i sitt slag sedan förhandlingarna drogs i långbänk och strandade år 2016.

– Vi tror att det förklarande mötet kan vara ett tecken på en ny era, säger Erdogan till AFP.

Den turkiska presidenten uppger även att han är öppen för en förbättrad relation till Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Vi vill skydda våra relationer med Frankrike från spänningar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.