Baltiska länderna skickar amerikanska vapen till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Estland, Lettland och Litauen kommer att skicka USA-tillverkade vapen till Ukraina för att stötta landet inför ett möjligt ryskt angrepp. Det meddelade länderna i ett gemensamt uttalande på fredagen.

Det ska bland annat röra sig om luft- och pansarvärnsrobotar. Draget har godkänts av USA.

”Estland, Lettland och Litauen står enade i vårt åtagande för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet inför fortsatt rysk aggression. De baltiska staterna kommer att fortsätta att stödja Ukraina inte bara på diplomatiskt och politiskt, utan också genom att stärka Ukrainas förmåga att försvara sig” skriver de baltiska försvarsministrarna i ett gemensamt uttalande.

Ministrarna skriver också att de hoppas att vapnen inte ska behöva användas och uppmanar samtidigt Ryssland att upphöra med sitt ”aggressiva och oansvariga” beteende.

De baltiska länderna är inte de enda som planerar att skicka materiellt militärt stöd till Ukraina. Nästa vecka planerar Tjeckiens försvarsminister föreslå att landet skickar artilleriammunition till landet, något som Ukraina önskat sig.

Presidenten tackar Biden

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackade på fredagen USA:s president Joe Biden för USA:s diplomatiska och militära stöd som enligt honom ”saknar motstycke”.

Tidigare under dagen, samtidigt som USA och Ryssland samtalade i Genève, anklagade Ukraina Ryssland för att aktivt rekrytera legosoldater samt skicka vapen österut med syftet att förstärka de pro-ryska separatisterna i östra Ukraina.

Enligt Kiev så ska det handla om bränsle, stridsvagnar och artilleri. Enligt landets säkerhetstjänst ligger även Ryssland bakom hundratals falska bombhot mot det ukrainska samhället med syftet att skapa oro.

Ryssland har ännu inte svarat på påståendena.

Ryska kommunister: Erkänn separatisterna

Under fredagen meddelade Vjatjeslav Volodin, talman i det ryska underhuset Duman, att han i nästa vecka tänker hålla ett möte med ledarna för partigrupperna angående de separatistkontrollerade områdena i Donetsk och Luhansk, skriver den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass.

Beskedet kommer efter att det ryska kommunistpartiet, landets näst största parti, lagt en motion om att Ryssland formellt borde erkänna de pro-ryska separatisternas områden som självständiga stater, separata från Ukraina.

”Rätt sak att göra är att diskutera initiativet med med gruppernas ledare och sedan, baserat på resultatet, ta ställning till frågan i Duman.” sa Volodin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.