USA:s förre president Barack Obama. Foto: EPA/TT

Obama: ”Det här borde inte vara normalt 2020”

Publicerad

USA:s förre president Barack Obama har reagerat på polisingripandet i Minneapolis som resulterade i den 46-årige George Floyds död.
”Det här borde inte vara 'normalt' i USA 2020”, skriver han på Twitter.

I ett brev publicerat på Twitter delar Obama bland annat ett mejl som han skickat till en vän där han berättar att han grät när han såg videon som visar hur en polisman pressar sitt knä mot George Floyds hals tills han förlorar medvetandet.

”Vi måste komma ihåg att för miljontals amerikaner är det tragiskt, smärtsamt och upprörande nog 'normalt' att behandlas annorlunda på grund av ras”, skriver Obama.

”Kan inte vara normalt”

Ex-presidenten skriver vidare att det är nödvändigt att den amerikanska befolkningen arbetar tillsammans för att skapa en ny normalitet där arvet av fördomar och ojämlik behandling ”inte färgar våra institutioner och våra hjärtan”.

”Det här borde inte vara 'normalt' i USA 2020. Det kan inte vara 'normalt'. Om vi vill att våra barn ska växa upp i en nation som uppfyller sina högsta ideal, kan vi och måste vi vara bättre än så här”, skriver Obama.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.