Foto: Andrea Fasani, TT

Man dog efter brutalt gripande – misstänkt polis åtalad

Uppdaterad
Publicerad

En av de fyra poliser som deltog i det våldsamma ingripandet mot amerikanen George Floyd har åtalats för dråp och vållande till annans död, rapporterar Washington Post.

46-årige George Floyd avled i måndags på sjukhus efter att ha gripits av polis tidigare på kvällen. Från början uppgav polisen att han gjort motstånd, samt att han dog av medicinska orsaker.

Men en video från en förbipasserande som spreds på sociala medier visade hur den nu åtalade polisen tryckte ner Floyd mot marken med sitt knä mot hans nacke. I videon hörs hur George Floyd vädjar till polisen att han inte kan andas. 

Tidigare klagomål mot åtalad

Enligt polismyndigheten i Minneapolis har den nu åtalade polisen sedan tidigare fått 18 klagomål riktade mot sig. Två av dessa hade lett till en anmärkning från myndigheten, rapporterar CNN.

Även de tre andra poliserna som deltog i gripandet som ledde till Floyds död utreds för brott. En av dem var 2017 i rätten efter anklagelser om ”grym och ovanlig” behandling under ett gripande.

Demonstranter kräver domstolsprövning

Alla fyra har avskedats men demonstranter har de senaste dagarna krävt att de också ställs inför rätta.

Händelsen har väckt kraftiga protester mot polisbrutalitet och rasism i flera amerikanska städer de senaste tre dagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.