Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid förklara varför det är så allvarligt just nu. Foto: SVT/APVisa alla (3)
Visa alla (3)

Situationen akut – barn dör av undernäring i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått 50 dagar sedan talibanernas maktövertagande i Afghanistan. Redan nu dör barn av svält, och FN varnar att en miljon barn riskerar att dö i landet till följd av undernäring.

– Situationen är verkligen akut, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid i SVT:s Morgonstudion.

Larmen kommer efter varningar om att en miljon afghanska barn det kommande årsskiftet riskerar lida av livshotande undernäring.

I den centralt belägna provinsen Ghor har minst 17 av de barn som fått sjukhusvård avlidit av undernäring de senaste sex månaderna, säger provinsens sjukvårdsdirektör Mullah Mohammad Ahmadi till nyhetsbyrån AFP.

”Det yttersta priset”

Enligt sjukvårdsdirektören har omkring 300 barn behandlats för undernäring under perioden.

– Hundratals barn riskerar svält i landets centrala delar, fortsätter han.

Salam Al-Janabi, talesperson för FN:s barnfond Unicef, säger att han inte kan bekräfta det exakta antalet dödsfall i Ghor men att organisationen ”befarar att många barn betalar det yttersta priset”.

Han säger också att organisationens övervakningssystem över tillståndet för barn i Afghanistan har satts ur spel den senaste tiden och att Unicef nu måste förlita sig på mer lösryckta rapporter från olika delar av landet.

Desperat och akut läge

Sedan talibanerna tog makten i mitten av augusti har Afghanistan drivits djupare in i en då redan existerande humanitär kris.

Svår torka, stigande livsmedelspriser och tappade arbetstillfällen kombinerat med frysning av bistånd och annan internationell finansiering har lämnat många afghaner i ett svårt läge.

– Över 30 miljoner människor, många av dem utfattiga, hungriga, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

– Och det här har blivit värre nu efter talibanernas maktövertagande, därför 80 procent av Afghanistans budget består av bistånd och de största delarna av det har frysts nu eller kommer inte in i landet. Det kommer vittnesmål inifrån Afghanistan hela tiden om desperata människor som inte har ätit på flera dagar.

FN har tidigare varnat för att en miljon barn under fem år i slutet av året väntas behöva behandling för livshotande ”akut allvarlig undernäring”, medan ytterligare 3,3 miljoner kommer att ha drabbats av akut undernäring.

Läget har även försämrats för kvinnor och hbtq-personer. En rapport från Amnesty har visat att talibanerna inte respekterar kvinnors rättigheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s korrespondent Samir Abu Eid berätta hur det var att befinna sig mitt i Kabul när talibanerna tog över staden. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.