Barn dör i lunginflammation – medicin kostar för mycket

Uppdaterad
Publicerad

Varje år dör närmare en miljon barn i världen av lunginflammation. Många av dödsfallen hade kunnat undvikas med vaccinationer. Men läkemedelsbolaget Pfizer har satt ett pris som många länder inte har råd med, bland annat Indien.

Tvååriga Dhanvi börjar gråta när jag kommer in i hennes rum på Gangaram hospital i New Delhi.

– Det är för att du har vita kläder. Hon tror du är en sköterska, förklarar hennes mamma Minky Narang som ändå är glad för dotterns skrik.

– De tyder på att hon börjar friskna till, säger Minky.

Under åtta dagar svävade Dhanvi mellan liv och död på intensiven. Hennes mamma visar mig bilder i sin mobiltelefon på en helt apatisk liten flicka.

– Jag har aldrig varit så rädd. Hon var så svag. Ville inte äta och sa ingenting, berättar Minky.

Kämpar för sina liv

Läkaren på avdelningen Dhiren Gupta berättar att Dhanvi överlevde sin lunginflammation tack vare sjukhusets utrustning för konstgjord andning.

– Hade hennes föräldrar varit fattiga eller bott på landsbygden långt från moderna sjukhus hade hon inte överlevt, säger Dhiren Gupta.

Han tar med mig till intensivavdelningen. Här ligger barn som kämpar för sina liv med slangar ner i halsen som ska hjälpa dem att andas. Föräldrarna vakar oroligt och klappar på sina medvetslösa barn. Av den miljonen barn som dör av lunginflammation varje år är en fjärdedel indiska barn. Dhiren Gupta berättar att det kunnat undvikas med vaccinationer. Men priset är för högt för Indiens allmänna vaccinationsprogram. Läkemedelsbolaget Pfizer har patent på medlet och kan sätta vilket pris de vill, eftersom det inte finns någon konkurrens.

Läkare utan gränser i Indien har förgäves försökt få Pfizer att sänka priset och även överklagat patentet.

– De har tjänat enorma mängder pengar på sitt vaccin mot lunginflammation, men girighet gör att de vill ha mer, säger Leena Menghaney på Läkare utan gränser i Delhi.

Hade räddat många barn

Indien brukar kallas för den fattiga världens apotek, eftersom de tillverkar mediciner och vaccin som kan kosta en tiondel av originalet. Så om det indiska patentverket inte gått med på att ge Pfizer monopol hade indiska bolag kunnat få fram billiga varianter som hade räddat livet på åtskilliga barn.

– I Indien finns kunskapen och möjligheten att snabbt ta fram en billigare kopia. Men patentet gör att vi måste börja om från början och hitta en helt ny version, och det försenar allt något enormt, säger Leena Menghaney.

Enligt Pfizer går hälften av alla doser av det så kallade pcv13 vaccinet till världens fattigaste länder genom Pfizers partnerskap med vaccinalliansen Gavi. Vaccin har börjat distribueras till fem miljoner indiska barn och en behandling ska inte behöva kosta mer än tio amerikanska dollar, men i Indien föds närmare 30 miljoner barn varje år så de flesta nyfödda blir utan.

Foto: SVT

Pfizer skriver i ett mail till SVT att priset sätts i förhållande till landets förmåga att ha råd att betala för ett vaccin och att patentet är nödvändigt för att ta fram nya vacciner.

”En förutsättning för dessa investeringar är att det finns en fungerande patentlagstiftning som skapar rimliga förutsättningar och uppmuntrar dessa investeringar”, meddelar Pfizers kommunikationsavdelning.

Lena Menghaney på Läkare utan gränser anser att läkemedelsjätten genast kunde sänka priset till fem dollar per behandling.

– De använder pengar till lobbying för att påverka regeringar och skrämma dem till att gå med på deras villkor. Vinsten används inte alls bara till forskning, säger hon.

Hoppas på allmänt vaccin

När jag nästa dag hälsar på Dhanvi igen håller Minky och Dhanvis pappa på att rulla ihop madrasserna de sovit på. Hela släkten har turats om att ta hand om Dhanvi. Kläder ligger i högar och juiceförpackningar och kex plockas ner i stora påsar. I kväll ska de få åka hem. Minky berättar att Dhanvi fått alla allmänna vaccinationer, men att de aldrig hört talas om att man kan vaccinera mot lunginflammation på privat väg. Till skillnad mot de flesta indier skulle hon ha råd att vaccinera sin dotter, men säger ändå: 

– Jag hoppas verkligen att man inkluderar vaccinet i det allmänna programmet. Så slipper andra gå igenom vad vi precis har gjort.

Se mer i Korrespondenterna i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.