”Att en flicka kan säljas för giftemål på världens största sociala nätverk år 2018 är helt obegripligt”, säger George Otim, på människorättsorganisationen Plan International i Södra Sudan. Foto: TT

Larmet: Barnbrud auktionerades bort på Facebook – pågår slavhandel med flickor

Publicerad

En 16-årig flicka har auktionerats bort på Facebook som brud i Sydsudan – priset: 500 kor, tre bilar och 80 000 kronor. Auktionen pågick i över två veckor innan den togs ned av Facebook, men då var flickan redan bortgift.
Nu larmar människorättsorganisationer om slavhandel med barn på världens största sociala plattform – och att den sydsudanesiska flickan bara är början.

Hård kritik riktas mot Facebook av människorättsorganisationen Plan International efter att det avslöjats att en auktion legat uppe på plattformen i 15 dagar, och ”varan” var en minderårig flicka i Sydsudan.

Budgivningen påbörjades 25 oktober, och stängdes ner av Facebook 9 november. Men enligt uppgift från lokala källor till CNN giftes flickan bort redan 3 november – flera dagar innan auktionen till sluts togs bort.

Fem män ska ha lagt bud på flickan, flera av dem högt uppsatta sydsudanesiska politiker.

Slavmarknader på sociala medier

– Den här användningen av teknologi är barbarisk, det påminner om moderna slavmarknader. Att en flicka kan säljas för giftermål på världens största sociala nätverk år 2018 är helt obegripligt, säger George Otim, Plan Internationals kontaktperson i Sydsudan.

Facebook: Vi tillåter inte trafficking

Facebook erkänner att dess plattform användes för budgivningen.

”Ingen form av trafficking med människor är tillåten. Vi förbättrar kontinuerligt våra metoder för att identifiera olämpligt innehåll”, meddelar en anonym talesperson för techjätten.

Fruktar att fler kommer säljas

Att flickan betingade ett så pass högt pris gör att människorättsorganisationen Plan International befarar att ytterligare flickor kommer att säljas till högstbjudande på sociala medier i Sydsudan, ett land där barnäktenskap är vanligt förekommande.

”Barnäktenskap är en djup kränkning av mänskliga rättigheter och en form av våld mot flickor”, menar George Otim.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer