Barnhemsbarnen har fått det bättre

Uppdaterad
Publicerad

Rapport har besökt Rumänien där mycket blivit bättre efter EU-inträdet. Men lönerna är fortfarande låga.

Fiaspelet är populärt på barnhemmet som vi besöker i staden Baia Mare i Transylvanien. Enligt nya lagar får vi inte visa barnens ansikten. I dag värnar man om de föräldralösa barnens rättigheter, deras välstånd och integritet. Annat var det förr.

Bilder som chockade

Bilderna från de rumänska barnhemmen i början av 1990-talet chockade en hel värld. Under den kommunistiska Ceausescu-diktaturen tvingades de oönskade barnen leva under vidriga förhållanden.

– Det är skillnad, man ser resultat, barnen är lugnare, inte stressade. Man har tid att ägna sig åt dem, säger Marinela Nicolae, pedagog på barnhemmet.

I dag är barnhemmen små enheter ofta placerade i villor. Enligt bestämmelser som tillkommit efter EU-inträdet får det numera bara bo högst tolv barn på varje barnhem och det måste finnas utbildade pedagoger och barnskötare.

– Nu har barnen det mycket bra. Man kan säga att de har det som i en familj... jag brukar säga att de har det bättre än mina egna barn. Det tycker jag är en bra sak, säger Marinela.

Köerna har försvunnit

Inte bara barnen utan även många andra hade det svårt under den kommunistiska diktaturen. För 20 år sedan var köerna oändliga till livsmedelsaffärer som nästan inte hade något att sälja.

– Nu är det mycket bättre men mindre pengar, säger Greta Lazar.

– Tidigare hade vi pengar men då fanns inget att köpa.

I dag är det ett överflöd. Stora köplador överallt, men fortfarande är medellönerna låga – runt fyratusen i månaden och priserna är nästan desamma som i Sverige.

– Det finns mycket som vi tidigare inte haft, inklusive frihet att resa. Vi får till och med resa till er i Sverige om vi vill, säger Ioan Tamas.

Men på frågan om han har pengar att handla för svarar han: – Det är begränsat. Önskemålen är alltid större än möjligheterna. Så är det bara.

Göran Åhgren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.