EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso tillsammans med Nobelkommittens ordförande Torbjörn Jagland. Foto: Scanpix

Barroso: En ära för EU:s 500 miljoner invånare

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso säger att det var ett oväntat men glädjande besked att EU tilldelas Nobels fredspris.

-Jag måste säga att jag inte hade väntat mig när jag vaknade i morse att det skulle bli en så bra dag, säger Barroso på en presskonferens i Bryssel.

-Det här är en stor ära för Europa – för EU:s 500 miljoner invånare, för medlemsstaterna och för institutionerna. Det är en berättigad bekräftelse för ett unikt projekt som arbetar till förmån för sina medborgare och resten av världen.

Nobels fredspris

-EU är något väldigt värdefullt. Vi måste ta hand om den – för oss själva och resten av världen.

EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy säger under ett besök i Helsingfors att han känner stolthet över att EU:s  ansträngningar för att bevara freden i Europa belönas.

-EU klarade sig genom två inbördeskrig under 1900-talet och vi har etablerad fred tack vare EU. Så den Europeiska unionen är historiens största fredsstiftare.

EU-parlamentets ordförande, tyske socialdemokraten Martin Schultz, säger till Reuters att han är ”djupt rörd och hedrad”, av norska Nobelkommitténs val.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobels fredspris

Mer i ämnet