Barroso sågar kreditvärderingsinstitut

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso sågar kreditvärderingsinstituten efter tisdagens sänkning av Portugals kreditbetyg till skräpnivå.

-De ger oss ingen klarhet, de sprider bara osäkerhet, säger han.

Redan i juli kommer förslag till en hårdare reglering av sektorn, som bland annat ska minska beroendet av dem, enligt Barroso.

-För mig är det märkligt att det inte finns någon europeisk kreditvärderare, det antyder en snedvriden marknad.

Tidpunkten för Moody's drastiska sänkning av Portugals betyg är märklig, samtidigt är förklaringen till sänkningen förklarad av ett ”fullkomligt hypotetiskt resonemang”, enligt José Manuel Barroso.

-Det är en olycklig episod och den väcker bland annat frågan om kreditvärderingsinstituten beter sig på ett lämpligt vis, sade han på en pressträff i Strasbourg.

Fler resultat på väg

Nya stresstester av EU:s ledande banker är klara. Resultaten väntas från EU-myndigheten EBA inom kort.

Mångmiljardbelopp står på spel, då testerna kan leda till nya kapitalkrav på banker – fast troligen inte på de svenska storbankerna.

Flera bankkällor TT talat med räknar med publicering av resultaten på onsdag eller torsdag nästa vecka. Blir det så skulle de komma ut efter det att EU:s finansministrar avslutat två dagars möten i Bryssel, där skuldkrisen i eurozonen och riskerna för en ny bankkris stått i fokus. Men rykten gör även gällande att det kan bli redan nu på fredag.

Kritik mot tidigare tester

Syftet med testerna är att se hur bankerna skulle klara allvarliga kriser.

Efter motsvarande EU-tester i fjol var kritiken hård. Många bedömare ansåg att testerna var anpassade för att skönmåla banksektorn och att varje land fick för mycket att säga till om i tillämpningen av testmallarna.

Kritiken tilltog då det stod klart att den irländska banksektorn, som klarat testerna, bara några månader senare gick rakt in i en djup kris som slutade med ett stödpaket på 85 miljarder euro till Irland.

Kreditvärderaren Moody's är trots skärpta krav i årets tester fortfarande kritiska. Bland annat frågar sig Moody's analytiker varför man inte på allvar testat vad som skulle hända om en stat ställer in betalningarna på sina obligationslån.

”Detta samtidigt som risken för en statlig betalningsinställelse inom euroområdet har ökat”, skriver Moody's i en rapport på onsdagen.

91 banker testade

Totalt har 91 banker testats. Tillsammans sitter de på 60 procent av banktillgångarna i EU. Bland de testade bankerna finns bland annat de fyra svenska storbankerna Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank.

Johan Hansing, chefekonom på Bankföreningen, är övertygad om att de har klarat testerna väl.

-De tillhör, alla fyra, de tio bäst kapitaliserade bankerna i Europa, säger han, och pekar på hur flera av de svenska storbankerna har en primärkapitalbas (aktier och kassatillgångar som andel av utlåningen) som är mer än dubbelt så stor som regelverket kräver.

En månad försenat

-All data har kommit in. Det vara bara några dagar sedan. Nu är vi inne på sluttampen, säger Franca Rosa Congiu, taleskvinna för EBA.

-Vi kommer kungöra när redovisningen sker inom kort.

Från början var ambitionen att redovisa resultaten i mitten av juni, men det sprack.

-Det är vår granskning av uppgifterna som skärpts. Vi har i år skärpt kraven, bland annat så att alla länder som ingår tillämpar jämförbara kriterier. Det har lett till att vi fått begära in kompletteringar och återkomma med frågor till många banker, säger Congiu.

TT-Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.