Bilder från räddningsinsatsen under torsdagen. Foto: EUNAVFOR MED OHQ

4.000 migranter räddade på ett dygn

Uppdaterad
Publicerad

4.000 migranter har räddats ur havet av den italienska kustbevakningen på bara ett dygn. Allt fler människor använder sig återigen av Medelhavsrutten för att ta sig till Europa, sedan landsgränserna längs med Balkanrutten stängdes.

Den italienska kustbevakningen har på ett dygn genomfört 22 räddningsinsatser och plockat upp 4.000 migranter från undermåliga fartyg i Medelhavet mellan Libyen och Italien.

För första gången sedan juni 2015 kommer fler flyktingar och migranter till Europa via den så kallade Medelhavsrutten än via Balkanrutten, som går genom bland annat Turkiet, Grekland och länder i forna Jugoslavien.

Tomma båtar utanför Libyen

Även den libyska kustbevakningen rapporterade om två räddningsinsatser i dag då sammanlagt 766 människor räddades. Kustbevakningen ska också ha påträffat två tomma båtar mellan städerna Sabratha och Zwara. Enligt överste Ayoub Gassim plockades endast fyra kroppar upp ur vattnet, resten av de två båtarnas passagerare befaras döda.

Även i Italien rapporteras det dagligen om flera dussin döda.

I en av dagens olyckor förlorade uppemot 30 människor livet och omkring 90 räddades, bland dem en femåring vars föräldrar tros ha omkommit.

Under gårdagen dog minst fem flyktingar efter att en överfylld båt kantrat och sjunkit. Omkring 550 personer räddades.

Över 37.000 flyktingar på Medelhavet har kunnat räddas till italienska hamnar hittills i år.

Färre kommer till Europa

Antalet flyktingar och migranter som kommer till Grekland sjönk med 90 procent i april jämfört med mars, skriver Frontex. Endast 2.700 kom till Grekland under hela månaden, en siffra som under sensommaren 2015 kunde gälla för en dag. Anledningen tros vara att Balkanrutten har blivit svårgenomtränglig efter att nästan alla länder på den stängt sina gränser och EU och Turkiet ingått avtalet om flyktingutbyte.

Enligt Frontex har antalet flyktingar och migranter som kommer till Europa överlag sjunkit. Under april upptäcktes 8.370 på havet mellan Libyen och Italien, hälften så många som i april 2015.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.