Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikeskorrespondent David Boati har besökt en by på gränsen till Transnistrien. Där är människor är övertygade om att de står näst på tur att bli angripna av Ryssland om Ukraina faller. Foto: Filip Huygens

Bybo nära Transnistrien: ”Bättre att dö som hjälte än ockuperas”

Uppdaterad
Publicerad

I den ryskkontrollerade utbrytarrepubliken Transnistrien, som formellt tillhör Moldavien, finns ryska soldater och vapenlager. Sedan kriget i Ukraina bröt ut har spänningarna ökat även där – kan Transnistrien och sedan hela Moldavien bli Rysslands nästa mål?

SVT:s team har besökt en moldavisk by på gränsen till Transnistrien för att se vad moldaverna där tycker.

– Om Ukraina kapitulerar blir vi indragna meddetsamma, säger Victor Besleaga, vars bror dödades in konflikten 1992 då Transnistrien utropade självständighet.

De bybor SVT:s Europakorrespondent David Boati och fotograf Filip Huygenshar träffar på gränsen till Transnistrien berättar att de är redo att ta till vapen igen om Ryssland skulle invadera.

– Istället för att vara ockuperade är det bättre att dö som en hjälte, säger Victor Timusz.

Se dem förklara i klippet ovan varför de är oroliga för att Moldavien står på tur för rysk invasion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.