Hittills i år har över 12 000 begagnade bilar från Sverige gått på export utomlands, vilket kan jämföras mot 66 244 för helåret ifjol. Arkivbild.

Begagnade bilar populära i Östeuropa

Uppdaterad
Publicerad

Intresset växer i utlandet för att köpa begagnade bilar från Sverige. Sedan 2014 har försäljningen ökat med 145 procent, visar nya siffror från bilvärderingsföretaget Bilpriser.

Svenska bilar går starkt i länder inom eurozonen, vilket främst beror på en försvagad kronkurs gentemot euron, men även för att begagnade bilar från Sverige generellt är i gott skick när de läggs ut till försäljning.

Digitala system

Möjligheten till information är ytterligare en aspekt där Sverige står starkt i internationell jämförelse. Genom de digitala system som finns att tillgå i dag kan en utländsk köpare till och med få reda på chassinummer via nätet.

Det mest populära bilmärket bland utländska köpare är Volvo, vars bilar gjort ett drastiskt hopp i exporten det senaste året. Under fjolåret steg även försäljningen av bland annat Audi, Volkswagen och Renault markant. Enligt Bilpriser finns merparten av köparna i Öst- och Centraleuropa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer