Foto: TT

Bekräftat: Ytterligare 99 passagerare smittade av coronaviruset på kryssningsfartyg

Uppdaterad
Publicerad

Kryssningsfartyget Diamond Princess har legat i karantän i den japanska staden Yokohama sedan 4 februari. Nu har ytterligare 99 passagerare bekräftats smittade av coronaviruset. Samtidigt har 14 amerikaner som lämnat lyxkryssaren testats positiva, strax innan de gick på planet till USA. 

Totalt har nu 454 av de runt 3 700 personer som befunnit sig på båten diagnostiserats med viruset, rapporterar The Guardian. De smittade har evakuerats till japanska sjukhus, medan övriga passagerare sitter kvar på båten. 

De japanska folkhälsoexperter som rådde regeringen att isolera människorna ombord på Diamond Princess försvarar beslutet.  

Coronapandemin

”Många testar positivt på fartyget men det beror på att vi testar alla ombord, oavsett deras medicinska tillstånd. Och 70 procent av dem som testar positivt visar inga symtom alls”, säger Shigeru Omi, chef för Japans hälsoorganisation, enligt The Guardian.

Amerikaner ska sitta i karantän

Bland dem som har konstaterats smittade finns 14 amerikaner som evakuerats från lyxkryssaren i söndags. De testades och fick beskedet strax innan de gick ombord på det chartrade planet som skulle ta dem tillbaka till USA. Totalt befann sig över 300 amerikaner på kryssningsfartyget. Samtliga evakuerade ska nu sitta i karantän i 14 dagar i USA. 

Totalt har drygt 71 000 människor smittats av coronavisruset och 1 770 har dött, varav fem personer utanför Kina. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet