”Vi känner oss tvingade” – Hör Debra Pagan berätta om livet ombord Diamond Princess. Foto: Hawaii News Now/TT

Ny karantän väntar evakuerade amerikaner

Uppdaterad
Publicerad

USA, Kanada och Hongkong har meddelat att de kommer att evakuera sina medborgare som är ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess, som ligger i karantän i Japan. För de amerikanska medborgarna väntar ytterligare 14 dagars karantän i USA.

Ungefär 380 amerikaner befinner sig på kryssningsfartyget, som varit i karantän i den japanska staden Yokohama sedan 4 februari. 

På söndagen ska USA evakuera de amerikanska passagerarna och flyga dem till USA med ett chartrat plan. Men där väntar en ny karantän, 14 dagar på Travis Air Base i Kalifornien. 

Karantänen på Diamond Princess ska avslutas på onsdagen, men ett amerikanskt par ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess säger att de känner sig tvingade att gå ombord på den chartrade flygningen och därmed vara fast i ytterligare 14 dagar. 

– Ambassaden sa att om vi inte tar det chartrade planet får vi inte komma in i USA innan 4 mars, säger Debra Pagan till Hawaii News Now.

Smittade evakueras

Totalt har nu 355 av de runt 3 700 personer som befunnit sig på båten diagnosticerats med viruset. De smittade har evakuerats till japanska sjukhus, medan övriga passagerare sitter kvar på båten. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet