Fransk polis på ön Réunion i Indiska oceanen bär den upphittade vingklaffen efter att den spolats i land på ön förra sommaren. Foto: Lucas Marie/AP/TT

Bekräftat: Vrakdelen kommer från MH370

Uppdaterad
Publicerad

Den vrakdel som hittades på en ö utanför Tanzanias kust tidigare i år, kommer från det saknade malaysiska passagerarplanet MH370. Det bekräftar landets flygmyndigheter i dag.

I slutet på juni hittade man en stor vrakdel på ön Pemba utanför Tanzanias kust. I dag kom bekräftelsen: fyndet kommer från den saknade Malaysia Airlines flight MH370. Enligt AP har vrakdelen blivit grundligt undersökt av australiska haveriutredare.

Spårlöst försvinnande

Planet försvann spårlöst under en flygning från Kuala Lumpur till Peking den 8 mars 2014. Ombord på planet, en Boeing 777, befann sig 239 passagerare och besättningmedlemmar, av vilka man hittills inte hittat ett enda spår. Länge letade man förgäves i de vidsträckta havsområdena sydväst om Australien, men några fynd gjordes aldrig.

Malaysiskt plan försvann

Det är ännu inte klarlagt vad som orsakade haveriet, men teorierna har varit flera. Bland de tänkbara förklaringarna finns bland annat kapning, brand eller någon form av utökat sjävmord från någon av piloterna som medvetet ska ha störtat planet.

En vingdel

Den funna vrakdelen, som troligen förts av havsströmmar till ön utanför Afrikas östkust, är ett skevroder som suttit på planets ena vinge. Delen ska nu undersökas närmare för att se om den kan ge nya ledtrådar i gåtan kring vad som hänt planet, skriver den malaysiske transportministern Liow Tiong Lai i ett uttalande.

Redan i juli 2015 hittades vrakdelar från MH 370 på en av den franska ön Reunions  stränder. Ytterligare tre bekräftade vrakfynd från MH 370 har gjorts av privatpersoner i Moçambique, Sydafrika och på önationen Mauritius. Gemensamt för fyndplatserna är att de alla ligger tusentals kilometer från den plats där MH370 senast sågs på radarn.

Dyrt  sökarbete

Arbetet med att spana av en ofattbart stor havsyta i södra Indiska Oceanen pågår fortfarande, först i december räknar haveriutredarna med att det arbetet är avklarat. Samtidigt arbetar oceanografer med att i detalj kartlägga de havsströmmar som tros ha fört de hittills påträffade vrakdelarna till fyndplatserna. Allt i hopp om att upprätta ett nytt sökområde.

En fortsatt sökinsats skulle dock bli kostsam och saknar i nuläget finansiering. Hittills har undersökningarna kostat nästan 1.500 miljoner kronor och tidigare i sommar beslutade Malaysia, Kina och Australien att arbetet ska avbrytas. Förutsatt det inte kommer fram nya ledtrådar till var vraket kan finnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malaysiskt plan försvann

Mer i ämnet