Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör det sista meddelandet från försvunna MH370 i videon. Foto: AFP

MH370 – flyghistoriens stora mysterium fortfarande olöst

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått tio år sedan det malaysiska planet, med flightnummer MH370, försvann någonstans över Indiska oceanen.

Men det är fortfarande oklart vad som egentligen hänt.

Den 8 mars 2014 kl. 00.41 lokal tid lyfter flight MH370 som ska ta 227 passagerare och 12 besättningsmedlemmar från Kuala Lumpur till Peking.

Men cirka två timmar senare försvinner planet från radarn och återfinns aldrig – trots att sökinsatsen är bland de största i flyghistorien.

Malaysiskt plan försvann

Majoritet från Kina

De flesta av passagerarna kom från Kina, bland dem en grupp kalligrafikonstnärer. Men det var också två unga iranska män som använde stulna pass för att söka ett nytt liv i Europa, en stuntman för skådespelaren Jet Lee och ett malaysiskt par på en försenad smekmånad.

Öppnar för ny utredning

Det är fortfarande okänt vad försvinnandet beror på. Men i mars i år öppnade Malaysias premiärminister Anwar Ibrahim för att återuppta utredningen – om nya övertygande bevis dyker upp, rapporterar AFP.

– Det här är inte en teknisk fråga. Det är en fråga som påverkar människors liv, och det som kan göras måste göras, sa Ibrahim under ett besök i Australien.

Hör det sista meddelandet från försvunna MH370 i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malaysiskt plan försvann

Mer i ämnet