Belarusisk politiker i landsflykt – är rädd för Lukasjenko

Publicerad

Valerij Tsepkalo, belarusisk oppositionspolitiker, har flytt till Ryssland med sina två barn, rapporterar Reuters. Detta då han är rädd för att regimen ska ta ifrån honom vårdnaden av barnen.

– Vi hade inget val, sa hans fru Veronika under ett tal till sina väljare.

Om en månad går Belarus till val. Två oppositionspolitiker och hundratals demonstranter har fängslats av den sittande regimen, ledd av president Aleksandr Lukasjenko som suttit vid makten sedan 1994.

Människorättsorganisationer vittnar om tortyr i landets fängelser och om att polisen griper personer som visar sitt politiska missnöje.

”Samlar material”

Nu uppger oppositionspolitikern Valerij Tsepkalos kampanj att Tsepkalos flytt till Ryssland med sina två barn.

Detta sedan polisen ska ha krävt intyg av barnens skola om att han och hans fru Veronika inte tar tillräckligt väl hand om barnen.

– Jag blev uppringd av oroliga människor som sa att de inte ville skriva under, men att de tvingats till det, att de samlar material så att de i framtiden kan ta våra barn ifrån oss, sa Veronika Tsepkalos, som stannat kvar i landet för att kampanja mot regimen, under ett tal till sina följare, enligt Reuters.

Den belarusiska åklagarkammaren förnekar i ett uttalande att polisen besökt barnens skola, samt att åtgärder tagits för att beröva paret Tsepkalos sina barn.

Flera utsatta

Tsepkalos är inte den första oppositionspolitikern som råkat illa ut under valrörelsen. I maj greps aktivisten och bloggaren Siarhej Tsichanouski som också han kandiderade till presidentposten.

Då bestämde sig Svetlana Tsichanouska, hans fru, för att kandidera i hans ställe. Parets barn befinner sig i nuläget på en hemlig ort i Europa sedan Tsichanouska fått motta hotbrev om att få barnen tagna ifrån sig, skriver Reuters.

Veronika Tsepkalos, Svetlana Tsichanouska och Maria Kolesnikova, en tredje kvinnlig presidentkandidat, har nu gjort gemensam sak mot Aleksandr Lukasjenko i valrörelsen.

I juni greps Viktor Babaryko, Lukasjenkos främsta politiska rival, när han var på väg för att lämna in de 100 000 namnunderskrifter som krävs för att få kandidera i valet. Babaryko och hans son står nu anklagade för ekonomisk brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.