Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja. Foto: TT

Tichanovskaja: ”Jag är den rättmätiga vinnaren”

Uppdaterad
Publicerad

De våldsamma protesterna fortsätter i Belarus efter valresultatet i söndags. En demonstrant uppges ha dött under måndagskvällen. Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja har flytt landet och befinner sig nu i Litauen.

Oppositionsanhängare och polis drabbade återigen samman i Belarus huvudstad Minsk på måndagskvällen. Över tvåtusen personer har frihetsberövats och enligt vittnen använde polisen bedövningsgranater, tårgas och batonger mot demonstranterna, rapporterar Reuters.

Landets inrikesdepartement uppger att en demonstrant dött under sammandrabbningarna med polisen, rapporterar AP. Enligt departementets talesperson Alexander Lastovsky ska personen burit på ett explosivt föremål som utlösts i hans grepp, vilket orsakat hans död.

Tichanovskaja anklagar myndigheterna för valfusk och för att ha tagit till våld mot demonstranter för att behålla makten. Under måndagen utropade hon sig själv som valvinnare.

– Jag är den rättmätiga vinnaren, säger hon enligt AFP.

Efter att ha lämnat en formell överklagan av valresultatet till valkommissionen rapporterades hon dock ha försvunnit. Under tisdagen bekräftades det att hon flytt till Litauen av landets utrikesminister.

EU diskuterar tänkbara konsekvenser

Flera länder har uttryckt kritik mot valresultatet, bland annat USA, Kanada och Storbritannien. Det brittiska utrikesdepartementet hävdar att hela valprocessen präglats av en brist på insyn och att personal på den brittiska ambassaden i landet hindrats från att genomföra sitt uppdrag som en oberoende valobservatör.

Sveriges utrikesminister Ann Linde säger till nyhetsbyrån TT att våldet mot demonstranterna är oacceptabelt och att Sverige diskuterar tänkbara konsekvenser för den belarusiska staten på EU-nivå.

Lukasjenko å andra sidan ser inte ut att vilja backa. Han varnade på måndagen för att demonstranter som utmanar det officiella valresultatet kommer att möta hårda motåtgärder.

– Vi kommer inte att tillåta att de sliter isär det här landet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.