Alexander Lukasjenko i vallokalen i Minsk Foto: Sergei Grits, AP / TT

Lukasjenko återigen valvinnare i Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Lukasjenko vann återigen presidentvalet i Belarus, tidigare Vitryssland, och säkrade därmed sin sjätte mandatperiod sedan han kom till makten 1994.

Enligt de första officiella siffrorna fick den 65-årige före detta kolchosdirektören 80-82 procent av rösterna i valet.

– Det är siffror som Lukasjenko rent av själv har beställt, säger SVT:s korrespondent Bert Sundström.

Bert Sundström tror också att det är risk att nya oroligheter blossar upp efter dagens valresultat offentliggjorts.

– Det finns risk att det kan bli både våldsamt och obehaglig.

Det var långa köer utanför vallokalerna i Belarus huvudstad Minsk några timmar innan de stängde, sedan oppositionens kandidat Svetlana Tichanovskaja uppmanat sina anhängare att rösta sent till i ett försök att förhindra valfusk. Valkommissionens ordförande chef Lidia Jermoshina beskrev köerna som ”ett riktigt sabotage, en organiserad provokation”.

Men valresultat blev ändå det förväntade. Lukasjenko vann en storseger med 80-82 procent av rösterna enligt de första officiella siffrorna medan Tichanovskaja fick omkring 7 procent.

”Folk vill ha en förändring”

Statsvetaren Julia Lapitskii, projektledare på Svenska institutet, säger att årets val ändå varit unikt.

– Det speciella med just det här valet är den enorma mobiliseringen i landet. Att det är så många som har visat sitt stöd för Svetlana Tichanovskaja. Det känns i luften att folk vill ha en förändring.

Julia Lapitskii säger också att Tichanovskaja även lyckats väcka tidigare slumrande delar av landet. 

– Även i småstäder kom tusentals personer för att lyssna på Tichanovskaja, och i de här småstäderna brukar det vanligtvis inte finnas någon form av politisk aktivitet.

1 300 gripna

Flera oppositionella kandidater hade gripits inför valet, däribland Tichanovskajas man. I makens ställe axlade hon rollen som utmanare till Lukasjenko och tiotusentals Minskbor har gett sig ut på gatorna till stöd för Tichanovskaja de senaste veckorna.

Lukasjenkos svar har varit stenhårt och enligt människorättsorganisationer har 1 300 människor gripits inför valet.

I lördagskväll greps också Tichanovskajas kampanjchef Maria Moroz. Det har ännu inte framkommit vad hon anklagas för.

OSSE: Inga fria val

Enligt observatörer har det inte hållits ett fritt och rättvist val i Belarus på årtionden. Till skillnad mot för fem år sedan är inte heller Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) på plats för att övervaka valet. Då levde inte valet upp till demokratikriterierna, enligt organisationen.

Inför valet har dessutom över 40 procent av invånarna förtidsröstat, något som oppositionen kritiserat som ytterligare ett tecken på fusk, enligt nyhetsbyrån EFE.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.