Bonden verkar ha stört sig på att stenen legat i vägen för hans traktor när han bestämde sig för att flytta den. Kruxet är bara att han flyttade in den på fransk mark. Foto: Reuters

Belgisk bonde råkade flytta Frankrikes landgräns

Uppdaterad
Publicerad

En belgisk bonde verkar ha haft en dålig dag när han väckte uppmärksamhet genom att råka flytta Frankrikes landgräns, uppger BBC. Missen upptäcktes när en förbipasserande historiefantast såg att stenen, som markerar gränsen mellan Belgien och Frankrike, hade flyttats 2, 29 meter.

Bonden verkar ha stört sig på att stenen legat i vägen för hans traktor när han bestämde sig för att flytta den. Kruxet är bara att han flyttade in den på fransk mark.

– Han gjorde Belgien större och Frankrike mindre, ingen bra idé, säger David Lavaux, borgmästare för den belgiska byn Erquelinnes, till fransk tv.

”Jag blev glad”

Händelsen har dock mottagits med humor, i båda länderna.

– Jag blev glad, min stad blev ju större, säger borgmästaren, som menar att den känslan förmodligen inte delades av borgmästaren i den franska staden som blev mindre.

Nu planerar belgiska myndigheter att ta kontakt med bonden för att be honom att lägga tillbaka stenen på rätt plats. Om han skulle vägra kan rättsliga åtgärder vidtas mot honom. Men om bonden är medgörlig kommer allting att vara lugnt, enligt borgmästaren i den franska staden Aurélie Welonek.

– Han kommer inte att få några problem, vi löser detta fredligt.

Gränsen mellan Belgien och Frankrike upprättades formellt år 1820 och sträcker sig 620 kilometer. Men stenen, som flyttades av bonden, sattes ned i marken redan år 1819.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.