Mohamed Aziz Belkaid, som sköts till döds i en lägenhet i Bryssel några dagar före terrordåden levde tidigare några år i Sverige. Foto: TT

Uppgifter: Belkaid var befälhavare för terrorcell

Uppdaterad
Publicerad

Den man som bodde i Sverige under en period och misstänks ha varit involverad i terrorattackerna i Paris var befälhavare för terrorcellen som genomförde attackerna i Bryssel och Paris, enligt uppgifter till amerikanska kanalen CNN.

Mohamed Belkaid som sköts till döds under en räd mot misstänkta terrorister i Bryssel och bodde i Sverige under en period ska ha varit ”befälhavare” för den terroristcellen som genomförde terrordåden i Paris i fjol och i Bryssel i tisdags, uppger belgiska utredare för CNN.

Belkaid och Najim Laachraoui, som sprängde sig till döds på Bryssels flygplats, ska ha koordinerat attackerna i Paris från Bryssel.

Terrorn i Bryssel

Magnus Norell, forskare med inriktning på bland annat terrorism i Mellanöstern, säger att Belkaids kopplingar till Sverige visar att det finns problem med terrorism även här.

– Det visar bara att Sverige är del utav Europa om det nu är någon inte har fattat det än och att det här är ett europeiskt problem som även innefattar oss. Vi är naturligtvis inte är lika drabbade som länder som Frankrike och Belgien, eller symbolladdade städer som Bryssel, Paris eller London. Men problemet finns ju naturligtvis här också, Magnus Norell.

Anslöt sig till IS 2014

Belkaid kom till Sverige i slutet av 00-talet och gifte sig med en svensk kvinna. De bodde tillsammans i Märsta norr om Stockholm och han beviljades ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige 2010.

I april 2014 ska han ha rest till Syrien för att ansluta sig till terrornätverket IS. Han finns med i det register över personer som sägs vara anslutna till IS och som läckts till det brittiska TV-bolaget Sky News.

Enligt handlingarna ansökte han om att få bli självmordsbombare och uppgav att han hade grundläggande kunskaper om islamisk lag (sharia).

Säpo vill inte kommentera

Polisen misstänker att Belkaid planerade ett terrordåd i Belgien när räden genomfördes förra veckan, men de kunde komma honom på spåren efter att han gjorde ett telefonsamtal till en person som stod under bevakning.

Säpo vill inte kommenterar uppgifterna om Belkaid.

– Vi går inte in på uppgifter om enskilda individer, särskilt inte om de förekommer i brottsutredningar i andra länder, säger Säpos pressekreterare Fredrik Milder till TT.

Kopplingar till Abdeslam

Utöver att Belkaid misstänks för medverkan vid planeringen av terrorattentaten i Paris misstänks han även, enligt uppgifter till det belgiska Public Service-bolaget RTBF, att under sitt falska namn ha fört över pengar till en kusin till Abdelhamid Abaaoud som ansetts vara hjärnan bakom attentaten i Paris.

I lägenheten i Forest i Bryssel där Belkaid sköts ihjäl av belgisk polis förra veckan hittades bland annat fingeravtryck från Abdeslam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet