Berg- och dalbanevagn i krasch – flera skadade

Uppdaterad
Publicerad

En berg- och dalbanevagn ska ha störtat från sina spår på ett nöjesfält i brittiska Motherwell.

Sex ambulanser ska vara på plats och flera personer ha skadats.

Olyckan inträffade på eftermiddagen i nöjesparken M&D i Motherwell i Skottland. Parken har nu evakuerats. Elva personer har skadats efter att något gick fel med attraktionen Tsunami, där vagnar störtade ut från sina spår. Två vuxna och nio barn är förda till sjukhus.

– Folk satt fast upp och ner i berg- och dalbanan, säger ett ögonvittne till BBC.

Ett annat ögonvittne, Katie Burns, undkom olyckan med nöd och näppe.

– Jag gick just av och började gå, en massa folk kliver på, och nästa sak som händer är att den åker av spåret. Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, säger hon i ett Facebookinlägg.

Spårade ur

Enligt ögonvittnen kraschade vagnar ut från sina spår, föll, och landade upp och ned. En grupp vuxna försökte sedan lyfta upp vraken, där ungdomar och barn satt fast. Enligt Sky News föll vagnarna från cirka 20 meters höjd.

– Barn och vuxna hänger fortfarande kvar på berg- och dalbanan upp och ned. Det är som i en skräckfilm, fortsätter Katie Burns.

Kan nå 65 kilometer i timmen

Mängder av personal från räddningstjänsten är på plats i parken och arbetar fortfarande med olyckan.

Vagnarna i attraktionen Tsunami kan nå hastigheter av 65 kilometer i timmen, på en bana som skruvar sig i korkskruvar, loopar och svängar. 2011 fick nio personer räddas efter att de fastnat i åkturen på grund av ett mekaniskt fel.

”Hörde en smäll”

– Jag hörde en hög smäll. Först trodde jag att det hörde till attraktionen för den hade låtit väldigt mycket hela dagen. Men när jag vände mig och tittade så föll vagnen mot marken och landade ovanpå en annan vagn, säger 13-åriga Caitilin Barnes till BBC.

Tidigare hade ett antal attraktioner på nöjesparken stängts av på grund av dåligt väder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.