Carina Bergfeldt är SVT:s korrespondent i USA. Foto: Anders Mohlin/SVT

Carina Bergfeldt: ”Trump behöver inte ha deltagit i Manaforts skumrasksaffärer”

Uppdaterad
Publicerad

Paul Manaforts besked om att han nu tänker samarbete med den pågående Rysslandsutredning behöver inte betyda att Donald Trump är insyltad i sin tidigare kampanjchefs affärer med ryska oligarker. Det menar SVT:s USA korrespondent Carina Bergfeldt.

På fredagen slog nyheten ner som en bomb i USA att den tidigare chefen över Donalds Trumps presidentvalskampanj ingått en uppgörelse med Robert Muellers brottsmålsutredning om rysk påverkan på presidentvalet.

Varför erkänner Paul Manafort nu?

– Det är tiotusenkronorsfrågan. Det har ryktats om att någon form av uppgörelse slutits med Trumps team om att Manafort skulle benådas för de brott han eventuellt skulle dömas för. Trump har tidigare undvikit frågan med att svara att Paul Manafort är en god man och familjefar. Det positiva omdömet ändrades i dag i ett pressmeddelande från Trumps advokat, där det stod att presidenten inte har gjort något fel, säger Carina Bergfeldt.

Vilket löfte har han gett Robert Mueller-utredarna?

– Paul Manafort har lovat att berätta ”allt” han vet om ”alla”. Han har också lovat att dela med sig av mejlutväxlingar, bankkonton och andra viktiga dokument. Och han har lovat att vittna i alla rättegångar som hans uppgifter leder till.

Vad betyder Manaforts samarbete för Muellerutredningen?

– Paul Manafort har tvättat hundratals miljoner dollar. Han haft möten med ryska oligarker och påverkat vittnen i en pågående utredning. Han var en kriminellperson under sin tid som Donald Trumps kampanjchef. Men det behöver inte betyda att Trump själv är inblandad i hans skumrasksaffärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.