Berlusconi: Allt hade varit annorlunda om jag fått kandidera

Uppdaterad
Publicerad

Silvio Berlusconi har nu uttalat sig för första gången sedan Framåt Italien oväntat missade att bli högerkoalitionens ledare i söndagens parlamentsval.
– Jag kommer att vara högerns regissör, sa den 81-årige tidigare premiärministern.

Det har varit tyst om Silvio Berlusconi sedan hans Framåt Italien gjorde sämre ifrån sig än väntat under söndagens parlamentsval i Italien, men på tisdagen uttalade sig den tidigare premiärministern för första gången om valresultatet.

Framåt Italiens högerkoalition med högerpopulistiska Lega och högerextrema Italiens bröder fick som väntat flest röster. Kvällens överraskning låg i att Lega, som under kampanjen legat ungefär fyra procentenheter efter Framåt Italien, oväntat fick fler röster än Berlusconis parti och därmed blev störst i blocket.

– Allt hade varit annorlunda om de inte hade blockerat mig från att kandidera ordentligt, säger Silvio Berlusconi i ett videoklipp på tisdagen.

”Kommer vara koalitionens regissör”

Berlusconi får inte leda Italien på grund av ett straff för skattebrott, men räknade med att han skulle få välja premiärminister om högerkoalitionen vann, eftersom hans parti väntades bli det största i den.

Berlusconi har också varit öppen med att han inte vill att Legas ledare, den EU-skeptiske Matteo Salvini ska bli premiärminister. Efter att valresultatet blivit känt har det uppstått frågor om vad Berlusconis roll i koalitionen kommer att vara och om han kan stoppa Salvini från att bli premiärminister.

I samma klipp förklarar Berlusconi att han ”kommer att vara högerkoalitionens regissör”.

– Jag kommer att garantera enighet inom gruppen, säger han.

Även Salvini uttalade sig tidigare i dag.

– Det finns ett parlament, det finns en premiärministerkandidat – jag – och det finns ett program som ska ta Italien ur sumpmarken, sa han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Italien 2018

Mer i ämnet