Kommentatorer i Italien undrar om Giuseppe Conte har tillräckligt med politisk erfarenhet för att kunna styra landet. Foto: TT

Contes förmåga att leda landet ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Lättnad över att dödläget är brutet, men oro inför den nye premiärministerns brist på politisk erfarenhet. Kommentatorerna i Italien tror att landets nye premiärminister Giuseppe Conte huvudsakligen kommer vara ansiktet utåt för Luigi Di Maios och Matteo Salvinis politik, utan att fatta många egna beslut.

Nästan tre månader efter valet ser Italien ut att ha fått en ny regering. Men efter att man dragit en första lättnadens suck över att 88 dagar av förhandlingar nu avslutats, började analytiker och kommentatorer att återigen ifrågasätta Giuseppe Contes förmåga att leda landet, med så lite politisk erfarenhet i bagaget.

– Giuseppe Contes nya regering är här, utan Paolo Savona som ekonomiminister. Man undrar om inte detta hade kunnat göras för en vecka sedan? Varför var vi tvungna att sätta marknaden i gungning och hota med att ställa presidenten inför riksrätt? undrar vänstervänliga La Repubblicas Mario Calabresi.

Han fortsätter sin kommentar med att konstatera att de bekymmer som togs upp förra veckan, när Conte först föreslogs bli premiärminister men stoppades av presidenten, kvarstår. Conte kommer vara svag, utan utrymme att fatta egna beslut, och regeringens riktiga ledare kommer att vara Femstjärnerörelsens Luigi Di Maio och Legas Matteo Salvini, säger Calabresi.

”Krig mellan presidenten och regeringen”

Även liberala Corriere della Sera noterar att det inte finns ”en politisk tyngd” i den nya regeringen och att många ministrar är okända för italienarna, ”till att börja med Giuseppe Conte”, skriver tidningens Massimo Franco. Men det finns heller inga hållbara alternativ, konstaterar han och säger att italienarna ska vara nöjda med att slippa ett nyval.

Juridikprofessorn Giuseppe Conte har inte figurerat mycket eller länge i den italienska politiken. Inför valet i mars presenterades han som en möjlig minister av Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio.

Ekonomen Lorenzo Codogno, som tidigare jobbat för italienska finansdepartementet, förutspår ”ett krig” mellan den nya regeringen och president Mattarella i frågor som rör Europa och ekonomi, men säger till AP att det är positivt för ekonomin att Italien nu, till sist, fått en regering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Italien 2018

Mer i ämnet