Giuseppe Conte under onsdagen då han var på väg in till ett möte med presidenten Sergio Mattarella. Foto: TT

Giuseppe Conte blir Italiens premiärminister

Uppdaterad
Publicerad

Italiens president Sergio Mattarella har gett juridikprofessorn Giuseppe Conte mandatet att bli premiärminister i Italien. Han kommer att styra över en regeringskoalition bestående av populistiska Femstjärnerörelsen och högerpopulistiska Lega.

54-årige Conte nominerades till posten på måndagen av populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) och främlingsfientliga Lega efter att de två partierna till sist hade lyckats enas kring ett regeringsprogram drygt två och en halv månad efter det italienska valet.

Det dröjde dock inte länge innan det började storma kring Conte. Dubierna gäller den relativt okände professorns CV, som innehåller studier på flera toppuniversitet. I italienska medier har det framförts tvivel huruvida Conte verkligen har genomfört dessa studier eller inte.

Varit svårt att bilda regering

Sedan valet hölls i mars har det tagit lång tid att tillsätta en regering. Mitten-höger koalitionen med bland annat Silvio Berlusconis Forza Italia och Lega fick tillsammans 37,5 procent av rösterna och Femstjärnerörelsen fick motsvarande 32 procent. Alla partiledarna utropade sig till valets segrare.

Därefter har det varit fram och tillbaka vilka partier som faktiskt skulle kunna bilda regering. Presidenten Sergio Mattarella har till och med föreslagit nyval.

Berlosconi har gett klartecken

Men efter att Forza Italias partiledare Berlosconi för två veckor sedan gav klartecken till sin allianspartner att man inte tänker göra anspråk på makten, kunde regeringsförhandlingarna mellan Lega och Femstjärnerörselsen påbörjas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.