Italiens president Sergio Mattarella. Foto: TT

Italiens president: ”Nyval nu eller i höst”

Uppdaterad
Publicerad

Tre månader efter parlamentsvalet i Italien står landet fortfarande utan regering. Nu föreslår president Sergio Mattarella, som formellt ger uppdraget att bilda regering, att en ”neutral” sådan ska leda landet till december, rapporterar tidningen La Repubblica.

– Partierna i parlamentet kommer att få välja mellan två olika alternativ: antingen en ”neutral regering” till årsskiftet – då det blir nyval, eller ett nyval på en gång, säger Sergio Mattarella, enligt tidningen.

Val i Italien 2018

Under dagens regeringssamtal döljer inte presidenten att han själv föredrar det första alternativet, en ”neutral regering” för att bland annat hålla landets finanser i schack.

Tror inte på en neutral regering

Samtidigt har Luigi Di Maio, ledaren för partiet Femstjärnerörelsen som vann stort i parlamentsvalet i mars, på Twitter skrivit att en neutral regering inte är ett alternativ.

”Inget förtroende för en 'neutral' regering vilket är synonymt med en regering med teknokrater. Vi ska rösta i juli”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Italien 2018

Mer i ämnet