Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio direkt efter mötet med Legas ledare Matteo Salvini Foto: TT

Italiens populister lägger fram regeringsplan

Publicerad

Spenderbyxor på. Det ser ut att bli melodin i Italien de kommande åren, att döma av det regeringsprogram som antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen presenterat inför koalitionssamarbetet med främlingsfientliga Lega.

”Ett historiskt ögonblick”, skriver Femstjärnerörelsens (M5S) ledare Luigi Di Maio på sin Facebooksida, och tackar sina väljare.

Uppgörelsen, som ser ut att innebära rejält utökade statliga utgifter, lär få den tänkta koalitionsregeringen på kollisionskurs med EU. Bland förslagen finns ett generösare pensionssystem, en nystart för landets krisdrabbade flygbolag Alitalia och en allmän basinkomst, enligt Reuters. Något utträde ur eurosamarbetet – vilket M5S tidigare har krävt en folkomröstning om – är dock inte aktuellt, att döma av programmet.

Oklart vem som blir premiärminister

Redan i torsdags uppgav källor för Reuters att de två populistpartierna enats om en politisk plattform. Det är fortfarande oklart vem som ska vara premiärminister i den framtida regeringen.

De italienska regeringsförhandlingarna har pågått sedan i onsdags förra veckan, då Legas allianspartner Forza Italia och dess partiledare Silvio Berlusconi gav grönt ljus för en regering utan partiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Italien 2018

Mer i ämnet