Foto: TT.

Berlusconi frias av högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare premiärminister Silvio Berlusconi frias av Italiens högsta domstol från anklagelser om sexköp av minderårig, och att ha missbrukat sin maktställning.

Rätteången inleddes redan 2013 och i den första instansen dömdes Berlusconi till sju års fängelse.

Men domen överklagades till en domstol i MIlan som friade honom förra året. Och nu sätter Italienska högsta domstolen efter nio timmars överläggning punkt i ärendet när de avslår åklagarens begäran om att på nytt prova anklagelserna mot den tidigare premiärministern.

Åklagarens Edoardo Scardaccione sade under förhandlingarna före överläggningen att Berlusconi gjort Italien till åtlöje, rapporterar nyhetsbyrån AFP:

– Världen skrattar åt oss bakom vår rygg.

Men hans argument räckte inte för att övertyga domstolen, som slog fast att Berlusconi inte kände till att flickan bara var 17 år när han köpte sex av henne.

Enligt det ursprungliga åtalet ska han också ha missbrukat sin maktställning genom att utöva påtryckning på polisen för att få nattklubbsdansösen Karima ”Ruby” El-Mahroug släppt när hon greps för snatteri 2010.

Den friande domen innebär att det är fritt fram för den 78-årige mediemogulen, som precis avslutade den samhällstjänst han dömts till för skattefusk, att ge sig in i den italienska politiken igen med sitt nygamla högerparti Forza Italia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Berlusconi och skandalerna

Mer i ämnet