Foto: TT

Berlusconi gör comeback i den italienska politiken

Uppdaterad
Publicerad

Han var utskrattad och uträknad. Han dömdes och förbjöds ställa upp i val. Ändå är 81-årige Silvio Berlusconi tillbaka i rampljuset och kan bli vinnare i det italienska valet.

– Han har egentligen aldrig varit borta. Han har hela tiden funnits kvar och styrt i bakgrunden, säger statsvetaren Vera Capperucci på Luiss-universitetet i Rom.

Berlusconi går till val med en högerkoalition mellan tre partier: Högerpopulistiska Lega, det högerextrema partiet Italiens bröder och så hans eget parti Forza Italia – döpt efter fotbollsramsan som betyder ”framåt Italien”.

– Hans parti har ett väldigt svagt erbjudande utan Silvio Berlusconi. Det har alltid varit ett parti byggt på en person. Detta vet både partiet och väljarna, säger Capperucci till SVT Nyheter.

Berlusconi ses som en stabiliserande politisk kraft

Entreprenören Berlusconi, som är en skicklig marknadsförare, bildade partiet som en förlängning av sitt företag.

Framåt Italien fyllde ett tomrum i den italienska politiken i mitten av 90-talet efter att stora korruptionsskandaler briserat i de etablerade partierna.

I början föraktades han av många i det italienska etablissemanget som kritiserade de populistiska dragen i hans politik och personlighet. Men partilandskapet har förändrats snabbt i Italien. I det kommande valet väntas de populistiska partierna Femstjärnerörelsen och Lega locka fyra av tio väljare. Berlusconi ses nu som en stabiliserande politisk kraft.

– Han kommer spela en balanserande roll i den här trepartikoalitionen, och väga upp de andra två partierna som är mycket mer extrema. Det handlar till exempel om frågor som rör skatter, Europapolitik och migration, säger Vera Capperucci.

Ska hålla Italien vänligt sinnat mot EU

I Bryssel fick han nyligen ett varmt välkomnande av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Borta är de hånfulla leendena från förr när hans namn kom på tal. I Bryssel, Paris och Berlin oroar man sig mest för vad EU-fientliga partiet Lega skulle innebära i en italiensk regering. Förhoppningen där är att Berlusconi skulle se till att Italiens regering förblir EU-vänligt sinnad.

Skattedomen mot honom gör att han själv inte kan bli premiärminister – en femte gång. Men vid en valvinst kommer det ändå vara han som drar i trådarna och föreslår vem som ska styra Italiens nästa regering. En röst på Framåt Italien är fortfarande en röst på Berlusconi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Italien 2018

Mer i ämnet