Foto: SVT

Berlusconis nazi-liknelse upprör

Uppdaterad
Publicerad

Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi säger att hans barn känner sig trakasserade på grund rättsprocesserna mot honom. De ska, enligt honom, ha jämfört sin situation med förföljelsen av judar under andra världskriget.

”Mina barn säger till mig att de känner som de judiska familjerna i Tyskland måste ha känt under Hitlers regim. Hela världen är emot oss,” sade han i en intervju.

Renzo Gettegna, ordförande för en organisation för italienska judar, säger att uttalandet ”inte bara är olämpligt och obegripligt utan också kränker minnet av dem som berövats varje rätt och, efter grymheter och outsägligt lidande, sina liv”.

77-årige mediemogulen Berlusconi är känd för sina plumpa kommentarer. Han har tidigare liknat en tysk ledamot i EU-parlamentet vid en nazistisk vakt och beskrivit USA:s president Barack Obama som ”solbränd”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Berlusconi och skandalerna

Mer i ämnet