Foto: Louis Lanzano/AP/TT

Bernie Madoff är död – blev 82 år gammal

Uppdaterad
Publicerad

Bernie Madoff, hjärnan bakom ett av de största finansbedrägerierna i modern tid, har dött i fängelse vid 82 års ålder. Det rapporterar flera amerikanska medier.

Enligt nyhetsbyrån AP dog Madoff av naturliga orsaker på Federal Medical Center i Butner, North Carolina, tidigt under onsdagen lokal tid. Där avtjänade han ett 150 år långt fängelsestraff för det största finansbedrägeriet i amerikansk historia. 2009 erkände den tidigare finansmannen på Wall Street sig skyldig till omfattande bedrägerier som pågått från 70-talet och framåt.

Enligt CNBC ska så många som 37 000 personer i 136 länder ha lurats av pengar av Madoff, bland dem kända namn som Steven Spielberg och Kevin Bacon men också Nordea och Olympiska kommittén.

Det omfattande svindlandet fick ett abrupt slut  2008 när en av Maddoffs söner, som han bekänt för, larmade FBI.

Enligt New York Times ansökte Madoff i februari 2020 om att bli benådad från sitt straff då det stod klart att han hade en svår njursjukdom och behövde vård. Madoff blev 82 år gammal, han skulle ha fyllt 83 år den 29 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.